De NEE oefening

Nee/Goed zo

Door deze oefening gaat uw hond begrijpen dat u met “goed zo” iets positiefs bedoelt en tevreden over hem bent. En dat “nee” betekent dat hij niet verder moet gaan met wat hij van plan was. Hij leert de betekenis van de woorden, zonder dat u hem geweld aan hoeft te doen. Wanneer u liever een ander woord gebruikt dan “goed zo” wanneer u hem beloont, bijvoorbeeld “braaf” of “knappe hond” dan gebruikt u dat ook tijdens deze oefening.

Wanneer u deze oefening regelmatig doet, heeft u al gauw een hondje dat stopt met wat ie doet, ook als u op enige afstand “nee” tegen hem zegt.


De oefening

Ga voor de hond zitten met weer een voorraad snoepjes bij de hand. Deze keer gaat het echt om veel snoepjes. Dit kunt u dus ook prima met zijn gewone eten doen, wanneer u hem harde brokjes voert. Houd een snoepje op uw hand, laat de hond dat eraf pakken en zeg tegelijkertijd “goed zo”. Doe dit enkele keren achter elkaar.

Dan sluit u uw hand op het moment dat de hond het snoepje wilt pakken en zegt kort en krachtig “nee”. Dan laat u het weer enkele keren pakken terwijl u “goed zo” zegt, gevolgd door niet mogen pakken en “nee”. Zorg dat u uw hond niet leert tellen. Varieer sterk met het aantal ‘goed zo’ en doe ook eens twee keer ‘ nee’ achter elkaar. ‘Goed zo’ zegt u met een vriendelijke hoge stem, ‘nee’ zegt u wat lager en kort.

Doe dit enkele keren per dag enkele minuten. U zult merken dat het niet lang duurt voordat de hond terugdeinst als u ‘nee’ zegt en af gaat zitten wachten tot de hand weer open gaat. Wanneer hij terugdeinst beloont u hem met uw stem, want dat is precies de bedoeling van de oefening.

      Terug naar Uitleg Oefeningen