De LET OP oefening

De LET OP is de belangrijkste oefening die uw hond moet leren.

Wanneer de hond de let op oefening goed beheerst, kunt u uw hond ter alle tijde weglokken bij verleidelijke en moeilijke situaties.
De let op is een oefening waar veel aandacht aan besteed moet worden. U laat de hond merken dat u het leuk vindt als hij naar u kijkt "dus aandacht voor u heeft".
Dit kunt u laten merken door het oogcontact wat uw hond met u zoekt te beantwoorden met een lach een knipoog of lieve woordjes. Het maakt niet uit hoe of wat als de hond maar merkt dat u blij bent met zijn aandacht.

/public/fotos/letop.jpg

Daarna knopen we er een oefening aan vast, deze gaat als volgt:

U gaat voor de hond staan of zitten. De houding van de hond maakt niet uit, maar geef hem geen commando om te zitten of iets dergelijks. De oefening mag met of zonder lijn.
Neem een snoepje in uw beide handen, laat dit aan de hond zien en breng vervolgens beide handen tot onder uw kin. Wacht tot de hond u aan kijkt en zeg dan "LET OP". Als de hond oogcontact heeft met u al is het nog zo kort, beloont u hem met uw stem en geeft hem direct een snoepje. Het snoepje geeft u heel snel wanneer u dit te langzaam doet, zal de hond naar uw hand kijken en dan belonen wij hem voor het kijken naar uw hand. Als u de oefening op deze manier doet gaat de hond leren dat hij het snoepje alleen krijgt door oogcontact met u te maken.

Als de oefening goed gaat proberen we de beloning in de vorm van een snoepje uit te stellen en maken de beloning met de stem langer. Bijvoorbeeld "goed zo wat een knappe hond" en geven dan pas een snoepje. Zo stellen we de snoep beloning steeds langer uit maar wel met kleine stapjes.

Denk er wel aan dat de beloning in de vorm van een snoepje steeds in een snelle beweging moet gaan.

      Terug naar Uitleg Oefeningen