Aanleren van de naam aan uw hond

Wat is er leuker dan een naam verzinnen voor uw toekomstig hondje.

Als dan de naam is gekozen en het hondje komt in huis denken veel mensen onder ons dat het hondje zijn naam direct weet. Niets is minder waar, het hondje moet zijn naam aangeleerd krijgen.
Dat doen we als volgt:

Ga rustig op de grond of stoel zitten met een aantal hele kleine snoepjes, denk aan snippertjes kaas of rodi worst. Zeg zijn naam en geef direct wat lekkers. Doe dit een aantal keren.

Dan noemt u zijn naam en wacht even tot hij opkijkt, geef dan wat lekkers. Doe dit ook een aantal keren en stop er dan mee. Enkele uren later kunt u dit herhalen. Gaat dit goed dan kunt u de afstand vergroten. Noem zijn naam en wacht tot hij het lekkers komt halen.

Wanneer u dit een aantal keer per dag doet een aantal dagen achter elkaar, zal uw hondje na enkele dagen begrijpen dat er van u iets leuks te verwachten valt als u zijn naam noemt.
Geef hem dan niet meer altijd wat lekkers als hij komt, maar reageer gewoon heel enthousiast met uw stem. Of geef hem een aai over zijn bolletje. Langzaam maar zeker bouwt u het lekkers af.

Denk er wel aan dat u zijn naam niet teveel gaat gebruiken. Vooral niet als u boos bent. Als u zijn naam op een boze toon gaat gebruiken, zal hij op den duur niet meer naar zijn naam luisteren. Gebruik zijn naam alleen als hij moet.

      Terug naar Uitleg Oefeningen