Winterperikelen

De winter brengt voor onze honden extra verzorging met zich mee.

De meeste honden kunnen prima tegen de kou van onze winters. Honden kunnen zichzelf beter warm houden in de winter dan afkoelen in de zomer. Toch moeten we alert blijven. Onderkoeling is net zo gevaarlijk als oververhitting, maar komt veel minder voor. Let erop dat u uw hond niet te lang buiten laat zonder dat hij wat doet. Tenzij uw hond een buitenkennel heeft. Dan is hij gewend buiten te zijn waardoor zijn vacht ook een stuk dikker is. Dan nog mag de hond niet te lang op de ijskoude grond liggen zorg er dan voor dat er een warm onderkleed in de kennel aanwezig is. Honden met een erg dunne vacht moeten we goed in de gaten houden dat ze niet onderkoeld raken. Denk bijvoorbeeld aan een jasje als u naar buiten gaat.

/public/fotos/winter2.jpg

Sneeuw en pekel zorgen voor kapotte voetzolen. Sneeuw doordat het klontert en ijsklontjes vormt tussen de kussentjes en haren. Als we er dan te lang mee door lopen veroorzaken ze blaren en beschadigingen. Controleer daarom tijdens de sneeuwwandeling regelmatig op ijsklontjes onder de voeten en tussen de kussentjes. Deze kun je het beste verwijderen met lauw water.

Wanneer uw hond veel over de bestrating heeft gelopen waar gepekeld is, is het raadzaam de voeten bij thuiskomst even in lauw water uit te spoelen om de inwerking van de pekel tegen te gaan. Ook kunt u voordat u gaat wandelen de voetzooltjes insmeren met vaseline.
Andere lichaamsdelen die u in verband met de kou goed in de gaten moet houden zijn de dunne uitstekende delen, denk aan de staat en oren. Daar zit in verhouding weinig volume om zichzelf warm te houden, terwijl er veel oppervlakte is waar de kou zijn gang kan gaan.
Voor reuen geldt dat het scrotum, de balletjes, een slecht doorbloed lichaam is en dus moeilijk warm te houden. Tijdens het lopen geeft dat geen problemen, maar laat hem niet onnodig in de sneeuw of op het ijs zitten.

Pekel bijt in de huid.

Sommigen mensen vinden het leuk om met hun hond op het ijs te gaan. En lachen dan over hoe hij over het ijs glibbert en uiteindelijk zijn motoriek onder controle krijgt. Als de hond zich dan goed op het ijs kan bewegen mag hij mee met schaatstochten. Heel leuk allemaal maar ik raad u toch aan dat ijs VERBODEN TERREIN IS. U hond kan nooit inschatten wanneer het ijs dik genoeg is om hem te kunnen dragen. Ook zal hij het ijs oplopen als het al dooit en erdoor zakken met alle gevolgen van dien. Jaarlijks lezen we over verdrinkingen van honden en hun bazen die een poging deden hun hond te redden uit een wak. Tevens is op het ijs lopen voor honden ontzettend slecht voor hun spieren en gewrichten.

Er zijn honden die het heerlijk vinden om de sneeuw op te happen. Laat dit de hond niet doen. De maag kan niet tegen de koude sneeuw en het kan zelfs bloedingen veroorzaken. Misschien ten overvloede maar juist in de winter is het heerlijk voor de hond lange wandelingen te maken. Sneeuw, regen deren hem niet en veel bossen zijn tijdens de winter maanden toegankelijk voor honden. Op veel plaatsen mogen ze los waar ze zomers aangelijnd moeten zijn

      Terug naar Verzorging