Fietsen met je hond

Fietsen is een goede manier voor een hond om lichamelijk actief te zijn.

Omdat de hond naast de fiets een gelijkmatige, rechte beweging maakt is het minder balastend dan achter een speeltje aan rennen.
De hond moet wel leren, naast de fiets te lopen.

Voordat de hond kan meelopen naast de fiets moet hij zonder trekken aan de lijn kunnen lopen en het commando zit kennen. Een geschikte fiets heeft geen uitstekende onderdelen waar de hond zich aan kan beschadigen. Bij een fiets met handremmen is het raadzaam een deugelijk bevestigingsmechanisme te gebruiken ( bijv. de springer) zodat je, je handen vrij hebt.
Houd je de riem in je hand dan moet je er zeker van zijn dat je de fiets met één hand goed kan besturen. De riem mag niet de grond raken of op spanning komen te staan. Controleer ook of de hond niet voor het voorwiel langs kan lopen.
Vanaf twee uur voor het fietsen mag de hond niet meer eten. Wacht na het fietsen een half uur voordat je de hond eten geeft of veel laat drinken. Tijdens of na het fietsen mag de hond een paar sloken drinken. Laat de hond voor het fietsen zijn behoefte doen en zorg vooraf en na het fietsen voor een rustige wandeling. GA NOOIT fietsen als het warmer is dan
20 graden.
Controleer voor en na het fietsen de voetzolen van de hond. De hond moet in zijn eigen tempo kunnen lopen. Het beste tempo is als de hond in draf loopt de galop gang is te vermoeiend.

Zodra de hond terug valt in tempo, hij hijgt erg of loopt onregelmatig dan heb je teveel van hem gevraagd.

Het is het beste pas te gaan fietsen vanaf één jarige leeftijd. Wel kan er eerder al geoefend worden met lopen naast de fiets, maar dan zelf nog niet fietsen .


We leren de hond eerst rechts te lopen, door hem het commando RECHTS te leren. Als hij dat kent, leidt je de hond naar de rechterkant van de fiets ( de hond is dan dichter bij de fiets dan jij). Laat de hond naast de fiets staan en geef hem het commando zit. Om te voorkomen dat de fiets omvalt, kan je een helper gebruiken die aan de linkerkant van de fiets gaat staan. Vraag de helper met de fiets te gaan lopen en loop zelf met de hond aan de linkerkant van de fiets mee ( de hond is nog steeds dichter bij de fiets dan jij).
Gaat dit goed rammel dan even met de trappers en bel een aantal keren. Gaat dit allemaal goed? Vraag dan de helper te gaan fietsen en loop zelf met de hond naast de fiets mee.
Vergeet de hond niet te belonen als hij dit allemaal rustig doet.

Stap nu zelf op de fiets nadat u de hond eerst aan de rechterkant van de fiets hebt gezet.
Fiets rustig een paar meter, vergeet niet ook nu de hond te belonen als hij rustig meeloopt. Het is verstandig eerst op een rustige plek te gaan oefenen voordat u met de hond de weg opgaat.
Zodra het fietsen in een rustige omgeving goed gaat kunt u een iets drukker gebied gaan proberen. Denk eraan dat de hond kan schrikken van het verkeer dat langs u rijdt. Blijf zelf rustig en kalmeer de hond door kalm tegen hem te praten.
Het kan handig zijn de hond het commando LANGZAAM te leren als hij dan iets te snel loopt kunt u dit gebruiken.
U fietst weer in een rustige omgeving en gaat langzamer fietsen u zegt "LANGZAAM", zodra de hond terug valt in tempo. Dit herhaalt u weer een aantal malen.
Ook kan het commando HALT gekoppeld worden aan het stilhouden van de hond.

Honden die de neiging hebben tot najagen raden wij af om mee te gaan fietsen.

Hebt u alles in een rustige omgeving geprobeerd en er zijn geen problemen kunt u genieten van leuke fietstochtjes.
Bedenk wel dat als u normaal een uur met uw hond wandelt, de tijdsduur van de wandeling door 4 moet delen, om de tijdsduur van het fietsen te kunnen bepalen.
Een hond van één jaar mag dus maximaal een kwartier naast de fiets lopen.

Het beste is uw hond een tuigje aan te geven als u gaat fietsen, zo ontstaat er geen onnodige druk op de hals.
Een Gentle Leader is uit den boze hiermee kunt u de nekwervels van de hond beschadigen.

/public/fotos/fietsen2.jpg

      Terug naar Uitleg Oefeningen