Alleen thuis blijven moet de hond leren

/public/fotos/thuisblijven.jpg

Hoe vaak en hoe lang een hond alleen thuis moet blijven is afhankelijk van het huishouden waarin hij terecht komt.
In somminge gevallen is dat 5 dagen in de week een paar uurtjes. Maar toch zijn er nog steeds mensen die denken dat de hond best een hele dag alleen thuis kan blijven.

Als we terug gaan naar de oorsprong van de hond zien we dat deze afstamt van de wolf. Een wolf is een roedeldier en in de natuur zal een wolf maar zelden alleen zijn.
Het gebeurt wel, maar dan wordt er een nieuwe roedel gevormd. Als dit niet het geval is zal de wolf het alleen niet overleven.
We kunnen hieruit opmaken dat het voor de hond onnatuurlijk is alleen thuis te blijven. Hij zal zich alleen en verlaten voelen. Dit alleen voelen kan zich uiten in blaffen, huilen, slopen of zelfs in zich ontlasten.

Toch moet hij leren alleen thuis te blijven. Er kunnen zich situaties voordoen dat u genootzaakt bent de hond alleen thuis te laten. Daarom is het van belang de hond in een vroeg stadium te leren alleen thuis te blijven.
We bouwen dit heel langzaam op. Een pup laten we sowieso niet lang alleen thuis. Een wolvenmoeder laat haar pups tot elf weken geen moment alleen.

Hoe gaan we te werk. Eerst leert u uw hond dat zijn eigen plaats een fijne en veilige plaats is. Daar bouwen we dan weer op verder. U wacht op het moment dat uw hond moe is. U brengt hem naar zijn plek, geeft hem wat lekkers waar hij lekker op kan kluiven en verlaat de kamer.
Wanneer hij wakker wordt, vindt hij het lekkers, en gaat kluiven. Loop wel regelmatig binnen als hij slaapt of kluift. Zo leert hij dat het niet erg is als u even weg bent.

Verleng de tijd dat u wegblijft maar doe dit wel langzaam. U hond moet leren dat u altijd weer terug komt. Als u het weg blijven te snel te lang doet kan uw hond in paniek raken. En dan moet u weer van voren af aan beginnen.
Probeer dus terug te zijn bij uw hond, voordat hij zich ongemakkelijk gaat voelen. Het kan ook gebeuren dat hij al piept of huilt ga dan niet terug. Daarmee leert u hem dat als hij herrie maakt u wel terug komt.
U kunt steeds langer uit de kamer blijven. Dit is niet hetzelfde als het huis uitgaan. De hond merkt dat u in of uit huis bent.

Het naar buiten gaan bouwt u ook weer met kleine stapjes tegelijk op. Het is makkelijk dat als uw hond rustig blijft als u het huis uit bent er een zinnetje aan toe te voegen. bijvoorbeeld: " even op het huis passen" of "tot straks".
Steeds als u dan weggaat geeft u uw hond wat lekkers en zegt tegen de hond "even op het huis passen". Als u alles rustig heeft opgebouwt zal uw hond er vertouwen in hebben dat u weer terug komt. Door steeds hetzelfde zinnetje te gebruiken zal hij weten waar hij aan toe is.

Zorg wel dat uw hond goed is uitgelaten voordat u weggaat. Geef hem voldoende speeltjes en eventueel wat te kauwen. Dat voorkomt dat de hond zich gaat vervelen en zich dan gaat vermaken in de vorm van slopen of huilen.
Misschien overbodig te vermelden maar zorg ervoor dat de hond bij zijn waterbak kan.
Honden die tijdens de afwezigheid van de baas in een bench zitten moeten ook voldoende water tot hun beschikking hebben.
Er zijn waterbakken in de handel die je aan de bench kan hangen.

Als u uw hond op deze manier traint kunt u met een gerust hart even weg van huis.

      Terug naar Opvoeding